Soluții Eficiente pentru Boala Parodontală

Ce este boala parodontala?
Parodontoza

Boala parodontală, cunoscută și sub denumirea de parodontoza sau parodontită, este o afecțiune cronică de natură infecțioasă care afectează gingia și țesuturile de susținere a dinților, cum ar fi osul și ligamentele parodontale. Această afecțiune este cauzată de bacterii care se acumulează în cavitatea orală și formează placa bacteriană și tartrul. În timp, bacteriile cauzează inflamația gingiei (gingivita) și, în absența tratamentului, inflamația se extinde la nivelul țesuturilor de susținere ale dinților.

Un factor cheie în dezvoltarea bolii parodontale este reacția sistemului imunitar la bacteriile din placa bacteriană. În încercarea de a neutraliza bacteriile, sistemul imunitar eliberează substanțe chimice care, împreună cu bacteriile, cauzează distrugerea țesuturilor de susținere ale dinților. Acest proces duce la formarea de pungi parodontale (spații adânci între gingie și dinte) în care se acumulează mai multe bacterii și tartru, perpetuând ciclul de inflamație și deteriorare a țesuturilor.

Cauzele apariției bolii parodontale:
Parodontoza
 • Placa bacteriană: Cea mai comună cauză a bolii parodontale este acumularea plăcii bacteriene pe suprafața dinților și de-a lungul liniei gingiei. Placa bacteriană este un film lipicios alcătuit din bacterii, particule alimentare și alte substanțe. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată prin periajul dentar regulat, aceasta se va întări și va deveni tartru, atrăgând și mai multe bacterii.
 • Gingivita netratată: Gingivita este stadiul incipient al bolii parodontale, caracterizat prin inflamația gingiilor. Dacă gingivita nu este tratată corespunzător și igiena orală nu este îmbunătățită, inflamația se poate extinde la nivelul țesuturilor de susținere a dinților, declanșând boala parodontală.
 • Factori genetici: Există dovezi că predispoziția genetică poate juca un rol în susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta boala parodontală. Dacă ai avut membri de familie cu afecțiuni parodontale, ai un risc mai mare de a dezvolta și tu această boală.
 • Fumatul și obiceiurile nesănătoase: Fumatul și consumul excesiv de alcool pot agrava inflamația gingiilor și pot îngreuna procesul de vindecare. De asemenea, o alimentație necorespunzătoare și un nivel scăzut al imunității pot influența evoluția bolii parodontale.
Evoluția și etapele bolii parodontale:
Parodontoza
 • Gingivita: În stadiul inițial, placa bacteriană și tartrul cauzează inflamația gingiilor, care devin roșii, umflate și pot sângera ușor la periajul dentar. Gingivita poate fi reversibilă dacă este tratată la timp și printr-o igienă orală corectă.
 • Parodontita incipientă: În absența tratamentului, inflamația gingiilor se extinde în profunzime și atinge țesuturile de susținere ale dinților. Gingiile se retrag treptat, formând pungi parodontale adânci în jurul rădăcinilor dentare. Dinții pot deveni sensibili, iar mobilitatea lor poate fi afectată.
 • Parodontita moderată și avansată: În aceste etape, inflamația continuă să distrugă țesuturile de susținere ale dinților, inclusiv osul alveolar și ligamentele parodontale. Dinții devin din ce în ce mai mobili, iar spațiile între ei pot crește. Durerile și sensibilitatea devin mai intense, iar pierderea dinților devine o posibilitate reală.
 • Parodontita severă: În acest stadiu, distrugerea țesuturilor de susținere este extinsă, iar dinții devin foarte mobili. Mobilitatea excesivă poate duce la pierderea dinților. Tratamentul în acest stadiu este mai dificil și vizează menținerea dinților rămași cât mai mult timp.
Cum este diagnosticată boala parodontală?

Diagnosticarea bolii parodontale implică mai multe etape și proceduri efectuate de către medicul dentist sau specialistul parodontolog. Iată cum este diagnosticată boala parodontală:

Parodontoza
 • Anamneza și examenul clinic intraoral: Medicul stomatolog va discuta cu pacientul despre simptomele pe care le resimte, istoricul său medical și istoricul stomatologic. Se va efectua un examen clinic al cavității bucale pentru a evalua starea gingiilor, a dinților și a țesuturilor de susținere. Observațiile inițiale includ măsurarea adâncimii pungilor parodontale, verificarea inflamației gingiilor și identificarea eventualelor zone de retracție gingivală.
 • Radiografii dentare: Pentru a obține o imagine completă a sănătății parodontale, se vor efectua radiografii dentare, cum ar fi radiografiile panoramice. Aceste imagini ajută la vizualizarea osului alveolar și a rădăcinilor dentare, oferind informații prețioase despre pierderea osoasă și alte eventuale afecțiuni dentare.
 • Măsurarea pungilor parodontale: Prin utilizarea unui instrument special numit sondă parodontală, se măsoară adâncimea pungilor parodontale. Aceste măsurători indică gradul de inflamație și pierdere a atașamentului dintre gingie și dinte, fiind un indicator important al severității bolii parodontale.
 • Teste de sângerare gingivală: Pentru a evalua sănătatea gingiilor, se pot efectua teste de sângerare gingivală. Aceste teste pot indica prezența inflamației și a sângerărilor, care sunt caracteristice gingivitei și parodontitei.
 • Evaluarea mobilității dentare: Se va evalua gradul de mobilitate dentară, deoarece aceasta poate fi un semn al afectării țesuturilor de susținere.
 • Diagnosticarea stadiului bolii parodontale: Pe baza rezultatelor obținute din examenul clinic și investigațiile radiologice, se va stabili stadiul bolii parodontale (gingivită, parodontită incipientă, parodontită moderată, parodontită avansată).
 • Planul de tratament: După ce boala parodontală a fost diagnosticată, mediculse va elabora un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor și stadiului bolii fiecărui pacient. Tratamentul poate implica proceduri nechirurgicale, cum ar fi detartrajul și chiuretajul subgingival, dar și proceduri chirurgicale, în funcție de severitatea afecțiunii.
Care este tratamentul bolii parodontale?

Tratamentul bolii parodontale poate varia în funcție de stadiul și severitatea afecțiunii, precum și de particularitățile fiecărui pacient. Obiectivul principal al tratamentului este de a controla infecția, de a opri progresia bolii și de a menține sănătatea parodontală pe termen lung. Tratamentul bolii parodontale poate fi împărțit în două categorii principale: tratamentul nechirurgical și tratamentul chirurgical.

Parodontoza

1. Tratamentul nechirurgical:

 • Detartraj și periaj profesional: În această etapă, placa bacteriană și tartrul sunt îndepărtați de pe suprafețele dentare și de sub marginea gingivală. Acest proces se numește detartraj și se realizează cu instrumente speciale (chiurete și ultrasunete).
 • Chiuretajul subgingival: După detartraj, se poate efectua chiuretajul subgingival pentru a curăța suprafețele radiculare ale dinților, îndepărtând bacteriile și țesuturile inflamate din pungile parodontale. Acest procedeu poate fi realizat în câmp deschis sau în câmp închis, în funcție de necesități.
 • Antibiotice locale: Uneori, sunt administrate antibiotice pentru a combate infecția și a promova vindecarea.
 • Parodontita severă: În acest stadiu, distrugerea țesuturilor de susținere este extinsă, iar dinții devin foarte mobili. Mobilitatea excesivă poate duce la pierderea dinților. Tratamentul în acest stadiu este mai dificil și vizează menținerea dinților rămași cât mai mult timp.

2. Tratamentul chirurgical:

 • Lamboul parodontal: În cazurile mai avansate de boală parodontală, se poate efectua un procedeu chirurgical numit lamboul parodontal. Acesta implică ridicarea unei porțiuni de gingie pentru a permite medicului acces la zonele subgingivale, unde se va efectua curățarea suprafețelor radiculare și eliminarea țesutului afectat. După curățare, gingia este reasezată și suturată în locul inițial.
 • Grefe de țesut: În cazurile în care boala parodontală a determinat o pierdere semnificativă a țesuturilor de susținere, se pot folosi grefe de țesut pentru a stimula regenerarea acestora.
 • Tehnici de regenerare osoasă: În anumite cazuri, se poate apela la tehnici de regenerare osoasă pentru a stimula creșterea de os alveolar în zonele afectate de pierderea osoasă.
Cum se tratează boala parodontală cu laserul?

Tratamentul bolii parodontale cu laserul reprezintă o opțiune modernă și eficientă pentru gestionarea acestei afecțiuni. Apariția tehnologiei laser în stomatologie a adus numeroase avantaje, inclusiv în tratamentul bolilor parodontale.

Procedura de tratament cu laser constă în utilizarea razelor laser pentru a decontamina zona afectată, a elimina bacteriile și a promova vindecarea țesuturilor gingivale. Laserul folosit în terapia parodontală emite o lumină de intensitate controlată, care acționează selectiv asupra țesuturilor afectate, fără a afecta țesuturile sănătoase din jur.

Iată cum se desfășoară, în linii mari, tratamentul parodontozei cu laser:

Parodontoza
 • Evaluarea și diagnosticul: Înainte de a începe tratamentul cu laser, medicul dentist va efectua o examinare amănunțită a pacientului și va realiza o evaluare a stadiului bolii parodontale. Acest pas este esențial pentru a stabili planul de tratament adecvat.
 • Detartraj și pregătire: Înainte de utilizarea laserului, se va efectua un detartraj și periaj profesional pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și tartrului de pe suprafețele dentare.
 • Tratamentul cu laser: În timpul procedurii cu laser, medicul dentist va utiliza un dispozitiv laser special pentru a acționa asupra țesuturilor afectate. Raza laser are capacitatea de a decontamina zona, de a distruge bacteriile și de a ajuta la eliminarea țesuturilor inflamate.
 • Stimularea vindecării: Unul dintre avantajele tratamentului cu laser în parodontoză este capacitatea sa de a stimula vindecarea țesuturilor gingivale. Laserul promovează regenerarea celulară și creșterea de noi celule, ceea ce contribuie la vindecarea și reînnoirea gingiilor afectate.
 • Îngrijire post-tratament: După procedura cu laser, medicul dentist va oferi pacientului instrucțiuni referitoare la igiena orală și îngrijirea post-tratament. Este important ca pacientul să respecte aceste instrucțiuni și să aibă o igienă orală riguroasă pentru a menține rezultatele obținute și a preveni recidiva bolii parodontale.

Beneficiile tratamentului cu laser în parodontoza includ:

 • Reducerea disconfortului: Procedura cu laser este mai puțin invazivă decât tratamentele chirurgicale tradiționale, ceea ce duce la un disconfort mai redus pentru pacient.
 • Eficiență crescută: Laserul ajunge în zonele mai greu accesibile și ajută la o mai bună decontaminare a pungilor parodontale.
 • Timp de recuperare mai scurt: Tratamentul cu laser are de obicei un timp de recuperare mai rapid decât procedurile chirurgicale tradiționale, ceea ce permite pacientului să revină la activitățile obișnuite mai repede.

Este important de menționat că tratamentul cu laser poate fi utilizat ca o opțiune singulară sau în combinație cu alte proceduri în funcție de severitatea bolii parodontale și particularitățile fiecărui pacient. De asemenea, succesul tratamentului cu laser depinde de o evaluare și diagnostic corect și de respectarea îngrijirii post-tratament pentru a asigura rezultate durabile.

Contact

Vă rugăm să ne contactați pentru orice informație

Cabinet Stomatologic Dr. Zlotea Mircea București Sector 1