Parodontologie

Parodontologie
Parodontologia tratează afecțiunile gingiilor și țesuturilor de susținere a dinților!

Parodontologia este o disciplină complexă care se concentrează pe sănătatea țesuturilor care susțin dinții, inclusiv gingiile, osul alveolar și ligamentele parodontale. Această ramură a stomatologiei este crucială pentru menținerea sănătății orale și a întregului sistem dentar.

Principala afecțiune tratată în cadrul parodontologiei este parodontoza, cunoscută și sub denumirea de boală parodontală. Aceasta este o boală inflamatorie cauzată de bacteriile din placa dentară și tartru care se acumulează sub gingii. Dacă nu este tratată la timp, parodontoza poate duce la pierderea țesutului de susținere și, în cele din urmă, la mobilitatea și pierderea dinților.

Tartru
Sunt aici să te ajut.

Unul dintre cei mai importanți factori în prevenirea și tratamentul parodontozei este igiena orală adecvată. Curățarea corectă a dinților și utilizarea regulată a aței dentare sunt esențiale pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și reducerea riscului de inflamații gingivale.

În cadrul examinărilor periodice, medicul stomatolog efectuează teste parodontale pentru a evalua sănătatea gingiilor și măsura adâncimea pungilor parodontale. În funcție de starea parodontală a pacientului, pot fi propuse proceduri detartraj, care îndepărtează tartrul și placa bacteriană de la nivelul gingiilor, tartrul subgingival și a dinților.

În cazurile avansate de parodontoza, pot fi necesare proceduri chirurgicale parodontale. Acestea pot include proceduri de curățare profundă, chirurgie de reducere a pungilor parodontale, regenerarea țesutului osos și înlocuirea țesuturilor deteriorate cu membrane de colagen.

Leziuni Gingivale
Boala gingivala este o problema dentara frecventa care poate duce la pierderea dintelui!

Pe lângă tratamentul parodontal, parodontologia se ocupă și de gestionarea altor afecțiuni gingivale, cum ar fi gingivita, care este inflamația gingiilor, dar nu implică pierderea țesuturilor de suport. Detectarea și tratamentul timpuriu al gingivitei pot preveni evoluția către parodontoza.

Parodontologia este, de asemenea, strâns legată de alte ramuri ale stomatologiei, precum implantologia. Implanturile dentare sunt utilizate pentru înlocuirea dinților lipsă și necesită o cantitate adecvată de țesut osos și gingival sănătos pentru a asigura o integrare reușită.

În concluzie, parodontologia joacă un rol esențial în menținerea sănătății gingiilor și a țesuturilor de suport ale dinților, promovând un zâmbet sănătos, funcțional și estetic pentru pacienți de toate vârstele. Prin îngrijirea adecvată și tratamentul corespunzător, pacienții pot beneficia de o dantură sănătoasă și durabilă pe termen lung.

Tratament laser gingii
Care sunt intervențiile parodontale efectuate in cabinetul meu stomatologic?
  • Consultații
  • Igienizări parodontale
  • Chiuretaj subgingival in camp închis
  • Incizii si drenare abcese
  • Tratamentul laser al bolilor parodontale
Contact

Vă rugăm să ne contactați pentru orice informație

Cabinet Stomatologic Dr. Zlotea Mircea București Sector 1