Ce este măseaua de minte și când ar trebuie scoasă?

Ce este măseaua de minte și când ar trebuie scoasă?
Articole Chirurgie BMF

Știai că măselele de minte ne-au ajutat timp de zeci de mii de ani, având un rol extrem de practic, în viața noastră de zi cu zi?

Măseaua de minte este de fapt molarul 3 si se dezvoltă în jurul vârstei de 17-25 ani, dar există unele cazuri în care apar la peste 30 de ani. Există persoane care pot avea 1, 2, 3, 4 sau chiar mai multi molari de minte , si persoane care nu au nici unul.

Cum a apărut măseaua de minte și la ce ne folosește?

În perioada preistorică, oamenii aveau nevoie de o putere crescută de masticație pentru a putea consuma alimentele ce făceau parte din dieta lor de atunci: carne crudă, nuci, rădăcini și alte alimente tari. Molarul de minte era necesar pentru masticatie, iar oamenii preistorici aveau si alti dinti in plus care au disparut cu timpul. De asemenea statura, oasele si implicit maxilarele oamenilor era de dimensiuni mai mari.

În prezent, oamenii și-au schimbat stilul de viață și de alimentație, iar corpul nostru a evoluat. Inclusiv dantura și maxilarele s-au adaptat la aceste noi schimbări, mandibula, de exemplu, fiind acum mai mică față de mandibula unui om preistoric.

Din cauza acestui proces, la multe persoane, molarul de minte nu mai are loc pentru a crește drept ori pentru a se dezvolta normal. Dezvoltarea unui molar de minte, în aceste cazuri, poate provoca dureri, aglomerarea dinților dar și alte probleme.

Acum, deoarece mâncarea noastră este mult mai moale – carnea este gătită și mai ușor de mestecat – masticația poate să fie făcută și fără măseaua de minte, molarii de minte fiind considerați relicve ale evoluției noastre, si sunt in proces de disparitie, asemenea altor dinti care au existat si astazi nu ii mai avem.

Când trebuie scoasă măseaua de minte?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, e nevoie să te consulți cu medicul tău stomatolog, deoarece nu toate persoanele sunt nevoite să facă o extracție a măselei de minte.

În jur de 25% dintre persoane nu au molari de minte sau nu au dezvoltat vreo problemă care să facă necesară o intervenție de extracție a acestora.

Vei avea nevoie de o extracție a măselei de minte atunci când:

- Măseaua de minte nu a erupt complet (jumătate din aceasta este încă în gingie), lucru care poate duce la apariția inflamațiilor, gingivitei, abceselor, durerilor, cariilor sau altor complicații; sau atunci cand a erupt dar in pozitii anormale, inclinata, basculata, afectand interiorul obrajilor sau limba.


- Eruperea molarului de minte poate cauza o înghesuire a celorlalți dinți, provoaca modificari in felul in care dintii calca unii peste altii iar zâmbetul devine inestetic.


- Igiena orală poate fi greu de întreținut datorită locului îngust și îndepărtat în care se dezvoltă măseaua de minte sau ingreuneaza igiena molarului din fata sa.


- Măseaua de minte provoacă dureri, este cariată (sau suferă de alte afecțiuni) și/sau poate afecta și alți dinți.

Extractia molarilor de minte este printre cele mai comune extractii dentare – sigur ai auzit de un prieten care și-a făcut această procedură în trecut.

Medicul tău stomatolog îți poate spune toate detaliile despre dantura ta – dacă ai nevoie de o extractie a molarului de minte sau poate fi pastrat pe arcada dentara, dacă acesta există, dacă a erupt complet sau incomplet.